Parkteatern JA - SL NEJ!

Jag börjar med det positiva: JAG ÄLSKAR PARKTEATERN! Igår var jag på den absolut sista föreställningen i Galärparken och jag skrattade så jag höll på att ramla av bänken. Vad är det för jävla sommar av Kajsa Giertz där sommarens alla glädjeämnen och sorger ingick. Igenkänningsfaktorn var hög. Nu får man vänta ett helt år igen.

Det negativa är SL: Det går banne mig inte att åka med SL en enda gång utan att bli arg och irriterad. På några dagar har jag nu råkat ut för inställda bussar, försenade bussar, pendeltåg och tunnelbana. Griniga förare och över-överfulla bussar, missade bussar för att de inte (som de ska) väntar i fem minuter på pendeltåget. Igår kväll åkte dessutom min mamma som är synskadad med tunnelbanan in till T-centralen och hon hamnade i ett tåg där det inte ropades ut stationerna. Hur ska man då som synskadad veta var man befinner sig? Skärpning SL.

Nog med gnäll. Ikväll ska jag till Rissne och lyssna på Ebba Witt-Brattström som ska prata om kvinnliga förebilder. Det ska bli inspirerande och kul. :-)

Ebba Witt-Brattström hos Stjärnjouren

Inspirationskväll hos Stjärnjouren på onsdag 30/8 från kl 18.00 på Sundbybergs folkhögskola, Kasernvägen 1 Rissne Centrum, T-bana Rissne.

Då gästas Stjärnjouren av Ebba Witt-Brattström som ger exempel på kvinnliga förebilder genom historien.  Stjärnjouren -Sundbybergs tjejjour är i stort behov av nya volontärer som efter tid och förmåga kan tänka sig att vara med i vårt gäng och hjälpa unga tjejer. Vi har både telefon- och mailjour och uppsökande verksamhet. Se mer på vår hemsida www.stjarnjouren.nu .

Ebba W-B börjar prata vid 19-tiden tiden före ägnas åt mingel och mat.

Välkommen - Du behövs!

Igår såg jag mannen med hunden igen

Dan före midsommarafton skrev jag så här:  "I går eftermiddag på väg hem från jobbet mötte jag en man. Hemlös, alkoholist, knarkare, psykiskt sjuk - jag vet inte om något av det här stämmer in på honom - men vad jag vet är att han i släptåg hade en hund (schäfer) som knappt kunde stå och ännu mindre gå. Med hunden i ena näven, ryggsäck på ryggen och en ölburk i den andra handen strävade han och hunden i mycket sakta mak ner mot Golfängarna i Sundbyberg." När jag gick från jobbet igår såg jag honom och hunden igen. Gjorde ett par väktare uppmärksamma på missförhållandet, men de kunde inget göra om jag inte visste var han bodde för då kunde vi ha anmält det till polisen. Jag kan nu bara hoppas på att hunden ska ha sån tur att de stöter på några poliser nånstans som förbarmar sig över den.

Jag har i alla fall beslutat mig för att nästa gång jag ser dem så tänker jag följa efter för att se var de tar vägen. Det här bara måste fixas på nåt sätt. Det här är djurplågeri och det djurskydd som finns i Sverige är totalt tandlöst!

Stjärnjouren-fest

Stjärnjourens (www.stjarnjouren.nu) förebildsprojekt Trulsa (www.trulsa.se) pratar och festar på Bristol i Sundbyberg i morgon från kl 16 och så här ser inbjudan ut:

-Välkommen på fest!
Fredagen den 25 augusti firar vi att Stjärnjouren blivit tre år. Samtidigt passar vi på att dra igång höstterminen för vårt förebildsprojekt Trulsa. Det blir en hejdundrande fest med massor av spännande händelser och gäster, kolla här!

Mixtra med ord i vår textverkstad - Snacka med Robyn! Popdrottningen svarar på frågor och kanske kommer med ett och annat tips - Vill du vara den som kompar på gitarr vid lägerelden? Lär dig grundackorden i vår drop-in-skola - Lyssna till underbara Taxi!Taxi! - Mingal och käka mat, gratis är gott! - Dansa till bra musik hela kvällen! Sofie och Lisa vänder plattor i DJbåset

Kl. 16.00 öppnar vi dörrarna.

Välkomna alla tjejer mellan 13 och 19 år! Och välkomna alla festsugna och musikälskande Stjärnjoursvänner också!

Bristol, Sturegatan 39 i Sundbyberg. T-bana Sundbybergs centrum, buss 506, 504 och 515.

Allt är gratis, anmäl dig till malin@stjarnjouren.nu om du vill vara garandterad plats till samtal med Robyn och/eller en bit mat.

Ännu en kvinna våldtagen i en taxi!

Det som borde vara ett säkert sätt att ta sig hem på är inte det. Men det har nog aldrig varit riktigt säkert någonsin att åka taxi. Även jag har nämligen blivit utsatt för övergrepp av en taxiförare. Det är så länge sen nu så att det är preskriberat, men det hindrar inte att jag varje gång jag anser mig tvungen att ta en taxi hem på kvällen/natten mår dåligt och är nervös. Skulle aldrig någonsin till exempel sätta mig i framsätet eftersom det var då han tafsade mig på låret...... . Det är orimligt att det ska behöva ställas större krav på kvinnor än män att hålla reda på vilket taxibolag man åker med, bilens registreringsnummer, förarens namn eller id-nummer m.m. Usch!

700 bokbord, men ingen....

bok skriven av Annalisa Forssberger. Nu kunde jag förstås inte kolla igenom alla böcker som fanns där, men det var ju väldigt lätt att hitta böcker av Strindberg, Ivar Lo och andra grabbar. Hittade dock en bok av Agnes von Krusenstjerna som jag inte hade så lite glad blev jag i alla fall. Passade på att dricka en Chai latte också - mums. Går inte att få tag i överallt så jag passar alltid på när jag går förbi en Wayne's Coffee. Nu ska jag sluta tjata om Forssberger - jag lovar!

Varför är det så tyst om Fi?

Egentligen har jag  väl svaret på den frågan själv, men att medierna väljer bort att rapportera om Feministiskt Initiativ är inte så trevligt att tänka på. Ibland skulle jag ju vilja bli lite förvånad över människors reaktioner, och attityder, men det är nog naivt av mig att ens tänka så. Nu när bråken och slitningarna inte är det alltigenom överskuggande inom Fi utan det diskuteras politik och har skrivits partiprogram så är det helt plötsligt helt tyst. Det är som om Fi hamnat i nån slags tidnings-, tv- och radioskugga och inte finns längre på mediahimlen. Det här gör mig förbannad för jag tror att det är många som skulle ha röstat på Fi om partiet fått samma mediala uppbackning som de etablerade partierna och att de kanske (jag hoppas verkligen inte att det är så) tappar röster på grund av att de inte syns så mycket nu så här alldeles innan valet.  Alldeles för många feminister tycks tro att det går att föra en feministisk kamp inom de etablerade partierna. Jag hörde t. ex. en statsvetare kommentera socialdemokraternas valmanifest på radio häromdagen och hon tog särskilt upp att manifestet helt saknade feminism! Detta av ett parti som uttryckt att de är ett feministiskt parti. Det visar bara hur enormt viktigt det är att Fi verkligen får tillräckligt många röster och kommer in i riksdagen. Nog om Fi för den här gången, snart ska jag ge mig in till Drottninggatan och kika på "Världens längsta bokbord". Hoppas jag hittar någon bok av Annalisa Forssberger - en av de kvinnliga författare som debuterade på 1930-talet och vars böcker är supersvåra att få tag i, speciellt  "Brandgatan" som jag vill ha.

Ett absolut måste - Sirqus Alfon

Var i Vitabergsparken igår (igen) och fick uppleva Sirqus Alfon - "en av världens ledande gatuteatergrupper" (enligt Parkteatern). Det var en så fantastisk kväll så jag har till och med svårt att med ord beskriva HUR fantastisk. De kan ses och höras ikväll igen efter Kettly Noël som börjar kl 19, i Vitan förstås. Fullkomligt underbart skruvat med inslag av allsång och alldans. Gå dit! http://sirqusalfon.com

En Kafka-läsetillvaroJust nu håller jag på och läser En alltför högljudd ensamhet av Bohumil Hrabal (utgiven 2006) och njuter. Boken handlar om en man I Prag som arbetar med att pressa samman balar av returpapper. Där hittar han också bland annat böcker som han läser och på köpet blir bildad. Han läser och funderar kring Nietzsche, Hegel, Schopenhauer, Sartre, Lao Zi och Camus.  Jag har inte hunnit så långt än, men är blev fullkomligt såld över hans beskrivning av varför han inte kan bada och sköta sin hygien utan största möjliga försiktighet.  Känslan är ungefär densamma som när jag läser Processen.....

Scandinavian Super Jam - igår i Vitabergsparken

Vitabergsparken fylldes igår kväll av Streetdansare från Sverige, Norge, Finlad, Ryssland och USA (som domare). Det var verkligen häftigt att vara där. Jag kan ingenting om det här, men det var härligt att se och lyssna på. Nästan lika mycket publik som när Jonas Gardell var där, de flesta ungdomar men även en del äldre. Alla battlade varandra och Sverige vann finalen mot Finland. Sverige var jättebra, men jag måste säga att jag gillade verkligen Ryssland. Ett b-girl battle (uppvisning) var med under kvällen också och tjejerna var supercoola och skitduktiga. De fick stående ovationer. Det här var inte sista gången jag kollade på streetdance!

Jonas Gardell på Parkteatern

Igår kväll var jag en av de (som jag tror ca 8 000) som såg och hörde Jonas Gardell i hans "Väckelsemöte", den sista enligt hans egen utsago. Det var helt fantastiskt knasigt underbart. Vi bestämde oss för att vara där i MYCKET god tid för att få bra platser (helst på första bänk) men det var helt fullt redan när vi kom. Så vi fick tillbringa stora delar av kvällen med att studera Jonas Gardell snett bakifrån, men det lika fantastiskt för det. Idag har jag tänkt besöka Sjöhistoriska och DN-konserten för att sedan ikväll återknyta bekantskapen med Vitabergsparken för att se och höra Susanne Osten bland andra prata om teater. Jag ÄLSKAR Parkteatern - speciellt i augusti!

"Drömfakulteten" av Sara Stridsberg


Drömfakulteten
av Sara Stridsberg (2006) en märklig, ömsint, äcklig "litterär fantasi" som utgår från Valerie Solanas liv och verk (SCUM-manifestet). Det var hon som sköt Andy Warhol också. Stridsberg beskriver Valerie som en oerhört intelligent, men av yttre omständigheter förstörd flicka/kvinna som vandrar mellan verklighet och fantasi. Romanen berörde mig djupt. Så när du känner för att öppna dina sinnen på vid gavel släpp in denna ömsinta berättelse. Rekommenderas varmt!  

Fyra veckor utan tv!

Jag har tillbringat HELA FYRA VECKOR utan att titta på tv mer än en timme (Allsång på Skansen när Håkan Hellström var med - kunde bara inte missa det). Under den här tiden har jag hunnit spela yatsy med pappa, läsa en hel bunt med fantastiska böcker (bl a Drömfakulteten av Sara Stridsberg - läs!) och sticka en 164 cm lång angoramjuk halsduk. Det var grymt härligt! I normala fall tittar jag ganska mycket på tv, fast jag egentligen inte alls vill det. Det är bara så himla lätt att när man placerat rumpan framför tv-apparaten fastna där.  Nu är jag hemma igen och tv-tittandet har börjat igen. Den första kvällen kändes det onödigt och jag zappade fram och tillbaka för att hitta nåt intressant, men det var inte lätt. Nu har det gått ytterligare några kvällar och det börjar kännas som vanligt igen - trots att jag egentligen inte vill kolla på tv så sitter jag där som ett jävla fån och glor. Så fr o m imorgon ska jag minimera gloendet till max 2 timmar per kväll! Få se om jag lyckas?

Fröken Rensjö

om läsning

RSS 2.0