"Skaka rumpa" med Trulsa

Imorgon lördag  (1/4) är det Dansdag på Kulturcentrum i Hallonbergen för tjejer mellan 13 år och 19 år. Det är Stjärnjourens inspirationsverkstad Trulsa som anordnar den här dan som börjar kl  11.00. Där kan unga tjejer träffa Anna Vnuk, prova på bl a orientalisk dans och mycket mycket mer. Bjuder på lunch gör vi också.  Kom dit! Det kan inte bli annat än grymt härligt kul!

Just nu känner jag mig trött och....

lite orkeslös - vet inte riktigt varför. Kanske är det längtan efter våren som äntligen är på väg som känns i hela kroppen. Funderar på att gå till Läsesalongen, Kulturhuset imorgon kväll. Det är synjunta där och jag tror det var mellan sju och halv tio eller nåt. Mest nyfiken på om det kommer människor till en sån grej. Kul om det gör det. Tar kanske med mig min mamma, stickningen och sticker dit.  

Uppfödning av tamfåglar för jakt?

Först gör det ont i mig när jag läser att man dödat en massa fåglar för att stoppa fågelinfluensan - vilket jag kan ändå på något sätt kan förstå. Sen blir det ännu värre när jag fattar att dessa fåglar fötts upp för att jägare ska ha något att nöjesskjuta på. Människan borde skämmas! Det finns inget annat djur i världen som är så grymt. Jag måste erkänna att jag inte förstår hur människor är funtade i huvudet som kan döda en annan levande varelse för sitt höga nöjes skull. Det är för mig helt obegripligt och så totalt onödigt. Jag accepterar heller inte de löjliga och vanliga kommentarerna om jakt som en naturupplevelse. Det går fan lika bra, om inte bättre, att njuta av vår härliga natur utan vapen. Det finns få saker som gör mig
lika förbannad som det här.
  Fågel

Kvinnohistoria och sociala kontrakt

Apropå Ebba Witt-Brattströms artikel i bang känner jag att jag verkligen håller med i hennes tankar om dagens genusdiskussion. Det finns idag en brist på intresse för kvinnohistoria som oroar mig. Vi behöver faktiskt ha kunskap om vår historia för att kunna förstå vår framtid. EWB skriver i sin text att "pålästa unga genusvetare hävdar att det är själva benämnandet av en person som "kvinna" som producerar kvinnoförtyck."  Jag som läst genusvetenskap ganska nyligen har också märkt att det är en uppfattning som breder ut sig. Dessutom upplevde jag att uppfattningen om att den mest betydelsefulla feminismen är den som genomförs nu breder ut sig, och att de unga feminsterna vet bättre än de äldre. Det kanske är ett sundhetstecken också - jag vet inte riktigt.  Men därmed är det ännu viktigare att kunna sin kvinnohistoria anser jag.  Jag menar inte att alla kvinnor är lika och därför kan klumpas ihop och betraktas ha exakt samma erfarenheter. Det som dock är väsentligt att komma ihåg är att vi inte heller får/kan, som EWB skriver, "utesluta kvinnors erfarenheter ur det sociala kontraktet". Vad jag tycker är särskilt jobbigt är när man inom feminismen skaffar sig husgudar och när dessa nya husgudars lärjungar kastar ut de föregående förebilderna. När Judith Butler klev in, kastades Simone de Beauvoir ut till exempel. Jag håller med i EWB tänk om det inte går att skapa framtidens kvinna utan kunskap om gårdagens. Det blir så oerhört fattigt och urvattnat.  Det här är mina privata tankar om rätt svåra frågor och man undrar ju alltid vad andra tycker.

Jag funderar......

Läste något väldigt intressant, skrivet av Ebba Witt Brattström i senaste bang, som har med dagens feminism/genustänkande att göra. Men jag känner att jag måste fundera lite mer innan jag skriver ner mina tankar. Återkommer snart.  

Kvinnodagen II

I Stockholm City den 8 mars 2006 läser jag "City granskar: männen vinnare från vaggan till graven". Vidare berättas det att "pojkarna får mer resurser, männen får högre lön, mammorna får sämre jobb och kvinnorna är sjukare" och det känns inget vidare kul att läsa även om jag ju vet att det är absolut sanning.  Därför menar tidningen att kvinnor inte har något att fira. Men det håller jag faktiskt inte med om.  Historien säger oss att det går framåt, även om det går förbannat långsamt och man vill slita sitt hår för att män (som kollektiv) inte tar sitt ansvar och ser till att vi får ett jämlikt samhälle med lika lön och samma rättigheter (och skyldigheter) för kvinnor och män. Själv tänker jag delta i kvällens demonstration och "bekämpa patriarkatet - på gatan - på arbetsplatsen - i hemmet!" Vi kanske ses på Mariatorget 19.30. 

Åttonde mars = Kvinnodag


Imorgon är det åttonde mars och Kvinnodag och jag har så svårt att bestämma mig för vad jag ska välja av allt som finns att göra. Tänk om istället ALLA dagar var KVINNODAGAR!  

Fröken Rensjö

om läsning

RSS 2.0