Jösses flickor - återkomsten

På fredag ska vi (mamma, syrran med väninna, dotter med väninna och jag) gå och se Jösses flickor. Det pirrar lite i magen när jag tänker på det. Den har fått enormt bra recensioner, men jag har också hört tvärtemot av en person vars åsikt jag respekterar, så det ska bli så spännande. Jag såg inte originalet på 70-talet och jag undrar så här dagarna innan om det kan ha någon betydelse för hur man uppfattar den här pjäsen som ju till stora delar är helt ny. Ni får nog läsa om min upplevelse i nästa vecka.  

Feministisk läsecirkel

Till hösten vill jag starta en läsecirkel där vi läser olika skönlitterära böcker som vi sedan diskuterar och jämför åsikter om. Det skulle vara så himla kul! Bara att läsa böcker är ju härligt, men att sedan få prata om det man läst om gör upplevelsen ännu roligare. Jag hoppas förstås att det ska finnas fler som tycker som jag. Ska bara komma på hur jag bäst hittar dessa likasinnade. Nu ser jag fram emot en fantastiskt underbar helg med mycket sol och ljuvliga läsupplevelser.

Kranes konditori

Just nu läser jag Cora Sandels Kranes konditori från 1946 och njuter. Den är bara 149 sidor kort. Jag börjar närma mig slutet och det känns vemodigt. "Mycket ska man höra innan öronen faller av. Ett sant ord, det fick de erfara i Kranes konditori de där dagarna. De var fullkomligt utmattade efteråt." Berättelsen kretsar kring Katinka Stordals upprörande uppförande och huruvida Fru Krane skulle ha agerat eller inte. Rekommenderas varmt!

Eurovision Song Contest semifinal

Mitt hjärta slår fortfarande dubbelslag sen rysningssemifinalen igår kväll. Jag räknade innan kallt med att Carola skulle gå vidare, men när man väl sitter där så känner man sig inte lika säker. Röstade på Island och tycker att Silvia Night är en kul utflippad figur, men hon kom ju tyvärr inte med. Lordi ska bli kul att se igen även om jag är lite rädd för trummisen. Skönt med en lugn kväll före Le Grand Finale! Det känns härligt att få engagera sig i glitter och glamour i motsats till allt skit som händer i världen. Håller tummarna för Carola på lördag och att Lordi ser till att Finland får sin bästa placering någonsin!

Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra!

Efter att ha sett debattprogrammet i tv igår kväll har jag stärkts i min övertygelse att det måste vara så det är. Det är tur för min blogg att jag i alla fall har hunnit lugna ner mig något - annars hade det riktigt osat svavel om det här inlägget. För mig är det fullkomligt obegripligt hur kvinnor (mer förståeligt när det gäller män) kan sitta i tv och säga att "feminismen inte finns längre" och att "jag är inte feminist" när jag som kvinna varje dag upplever strukturella orättvisor som exempelvis lägre lön. Heder dock till den panel som satt på höger sida (Fi:s representant, jämställdhetskonsulten och Gringos chefredaktör). Och hur fan tänkte man när man bjöd in en antifeminist och en representant för kd?

Det absolut bästa inlägget stod Zanyar Adami för. Han konstaterade att varför feminismen inte får så stort utrymme nu är för att patriarkatet känner sig hotat ju mer framgångsrikt feminismen blir. Det tror jag definitivt är en av anledningarna till att medierna inte bevakar och rapporterar om t.ex. Fi lika mycket som när det var interna strider inom det feministiska partiet.

Jag måste också få göra klart att det naturligtvis finns FEMINISM utan prefix. Den grundläggande uppfattningen om att det existerar könsorättvisor i samhället och viljan att förändra dessa är gemensam för all feminism. Sen kanske likhets-, särarts-, radikalfeministerna m.fl. har olika tankar om hur vi ska nå dit. Men det är fortfarande fråga om att gemensamt arbeta för ett jämställt och jämlikt samhälle.

Det här om något stärkte mig i min övertygelse om att vid valet rösta på FEMINISTISKT INITIATIV, och inte bara det jag ska dessutom nu ta kontakt med min lokala FI-grupp för att anmäla mig till att hjälpa till för nu är björnen väckt och hon är förbannad!

Feministiskt initiativ


Varför hörs inget längre om Feministiskt Initivativ i media?
I höst är det val, men jag har i alla fall inte sett något på senare tid om vad Fi vill . Jag känner nu att det gör mig jävligt förbannad. Visst kan jag gå in på nätet och hitta Fi:s valmanifest med rubriker som "Kvinnors löner måste höjas!", "Mäns våld måste upphöra!", En värld fri från diskriminering måste vara grunden!", men om Fi:s politiska ståndpunkter inte mediebevakas får kanske inte alla den här informationen.  Gå in på www.feministisktinitiativ.se och kolla själva. Är det verkligen fortfarande så att det kvinnor gör är farligt? Ikväll ska det tydligen pratas feminism i tv-programmet "Debatt" - det ska bli intressant (hoppas jag).

Sätter fokus på heterosexualiteten


Kolla in Sandra Dahléns bok Hetero (2006)! Där läser jag: "Även om man håller sig till dagens enkla definition av heterosexuella - män som tänder på och har sex med kvinnor och kvinnor som tänder på och har sex med män - så finns det fortfarande en del att reda ut. Var ska man till exempel dra gränsen mellan kvinnor och män? Om en kvinna opererar bort äggstockar och livmoder och inte har några bröst att tala om - är hon kvinna då? Om en person ser ut som en kvinna men känner sig som en man och väntar på könsoperation, vilket kön tillhör den personen då?" (s. 16f)
 

Den här boken synar heterosexualiteten i sömmarna och fokuserar helt på den sexuella normen. Hetero borde delas ut gratis till alla ungdomar i skolan. Rekommenderas även till alla vuxna. Det är härligt med böcker som ställer frågor, ifrågasätter och får en att tänka! Öva på att säga heterosexualitet lika lätt som du säger homosexualitet.

Fröken Rensjö

om läsning

RSS 2.0