Rosenlarv förlag ger ut bok med Frida Steenhoff-texter


(Frida Stéenhoff)
Det är ju helt fantastiskt, helt jävla underbart att det finns människor som på ett litterärt plan är ens tvillingsjälar. Rosenlarv förlag, ett litet förlag som består av ett gäng feminister och mycket genusmedvetna kvinnor kommer tidigt i vår att ge ut tre texter av Frida Stéenhoff Blott ett annat namn för ljus. Jag som  läst och älskar hennes drama Lejonets unge är förstås extra lycklig för att den finns med bland texterna i boken. Gå in på www.rosenlarv.se och bli vän med och lär er mer om och av Rosenlarv.


(Annalisa Forssberger)
Nu väntar jag bara på att något förlag ska ge ut Brandgatan av Annalisa Forssberger för den boken är så otroligt svår att få tag i och jag vill ju så gärna tipsa om den på www.sollentunabibliotek.se .


(Basia Frydman och Ingela Olsson)
Jag var ju och såg Valerie Solanas på Dramaten också (Målarsalen) kommer inte ihåg om jag berättat om hur fruktansvärt bra den var. Ingela Olsson hur bra är inte hon! Helt fantastisk som Valerie Solanas. Basia Frydman som mamman precis på pricken som när man läser Drömfakulteten och Simon Norrthon var förstås en superhäftig Andy Warhol, ja alla i ensamblen var bra. Tack för en njutbar och skrämmande oförglömlig kväll.
 

Poesidag på Sollentuna bibliotek

Stå upp för poesin - 25 orter firar Poesidagen

Från kl 12-18 är det Öppen Scen på Sollentuna bibliotek (www.sollentunabibliotek.se) och där kan man läsa sin egen eller sin favvopoets poesi. Klockan 18 kommer sen skådespelerskan och dramatikern Krysmynta Lausund från Kitten p. projects och läser sin favoritpoesi. Huvudnumret för kvällen är poeten Momhamed Omar som framträder kl 19.00.

Det ska bli en jättespännande dag och kväll med förhoppningsvis mycket mycket poesi.

Fri entré på Sollentuna bibliotek, Sollentuna centrum.

Kom och läs och lyssna!

Det är helg, mår bra, ska på teater imorgon

Fredagar är rätt härliga dagar, fastän lite kaotiska tycker jag. Det är så mycket man ska hinna med innan helgen. Känns lite fånigt ibland att det hetsas så mycket för två dagar, kanske mest för att jag trivs så himla bra med mitt jobb och det är det ju inte alla förunnat. Jag är alltså lyckligt lottad. Speciellt lycklig för jag imorgon kväll ska gå och se "Valerie Solanas" på Dramaten. Det ska bli så himla spännande. Har läst så mycket positivt om pjäsen och så gillade jag verkligen Sara Stridsbergs Drömfakulteten grymt mycket.

Så här presenteras den på Dramatens hemsida:

Valerie Jean Solanas ska bli president i Amerika av Sara Stridsberg

3 juni 1968 skjuts popkonstnären Andy Warhol i sin New York-studio The Factory

Kvinnan som avlossar skotten heter Valerie Solanas. Ett år tidigare har hon skrivit sitt beryktade SCUM Manifest (Society for Cutting Up Men), ett vasst och vildsint obduktionsprotokoll över patriarkatet. Valerie Solanas tillbringar sina dagar på gatorna i New York där hon säljer sex och litterära texter till främlingar.
Nästan 40 år senare släpper Sara Stridsberg sin andra roman Drömfakulteten - en litterär fantasi om den mytomspunna Valerie Solanas. Och i höst debuterar hon som dramatiker med en pjäs som bygger på boken. En svindlande sorgesång över flickan i silverkappan som gick under på sin slingrande väg genom den amerikanska 50- och 60-talshistorien. 

I pjäsen möter vi Valerie Solanas på hennes dödsbädd. Det är april 1988 och den 52-åriga Solanas ligger och dör i lunginflammation på ett smutsigt hotellrum i San Franciscos torskdistrikt. Sängen är full av böcker och väggarna är tapetserade med anteckningar. Utanför fönstret blinkar rosa neonskyltar med "Girls for Sale". I filmliknande sekvenser som påminner om feberdrömmar färdas hon från barndomens Georgia via universitetsparkerna, sexmarknaderna och 60-talets skruvade konstvärld i New York. Längs vägen strömmar udda karaktärer förbi i ett brokigt virrvarr. Vi möter bland annat hennes Marilyn Monroe-fixerade moder Dorothy, den excentriska kärleken Cosmo Girl och Andy Warhol själv.

Ont i halsen i fantastiskt väder


Igår kväll grattade vi min syster på hennes födelsedag. Det var snöstorm, snöigt, kallt och blåsigt. Idag har jag jäääääättte ont i halsen och känner mig rätt risig, men det var kul igår. Vi har börjat att lägga ut mat till fåglarna och hararna och i natt var det ett rådjur som var där och kikade berättar min pappa. Undrar förstås om det är samma råbock som förra året.  Börjar längta till jul som jag alltid gör när det blir snö och kallt. Om en månad är det första advent och adventsljusstakarna lyser upp så fint när man går till jobbet om mornarna och när man kommer hem. Hög mysfaktor! Tycker faktiskt lite synd om människor som inte gillar julen för själv mår jag ite extra bra då.

Fröken Rensjö

om läsning

RSS 2.0