Förväntningar inför 2009?


Det vet jag inte om jag några speciella,
men jag vill i alla fall önska alla...

ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR!


Förväntningar inför nya böcker

Till min bokcirkelträff ska jag ha läst Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer till nästa gång. När jag öppnade den på tunnelbanan för första gången kändes det lite pirrigt i magen. Vilka förväntningar har man egentligen när man öppnar en bok för första gången? Så där redan innan? En del vet man ganska mycket om innan och en del är helt okända. Det är otroligt spännande när man tänker efter.

Just den här serien av Stephenie Meyer vet jag en hel del om. Det är otroligt många som älskar böckerna. Tänk om jag blir besviken! Jag hoppas verkligen inte det utan ska försöka läsa med så öppet sinne som möjligt. Jag vill inte vara en sån där njae-person som rynkar på näsan.

Förutsättningarna för att det ska bli en bra läsupplevelse skulle i alla fall inte kunna vara bättre. Spänning - vampyrer (suck!) - hopplös kärlek(?).

Stockholmsspelet och Wodka

Idag ska vi spela Stockholmsspelet, Ann, Jessie, Jonas och jag. Det ska bli roligt. Vi tror alla att vi ska vinna förstås och vi stockholmare borde ju slå Örebroar´n i alla fall. Men kanske inte. Jag gav spelet till min syster i julklapp och det är riktigt riktigt roligt att spela. Måste nog köpa den mindre tilläggskartongen också. Vi har redan tagit oss runt korten en gång.



Precis just nu tränar Jessica och Wodka för Siv på Lejondal. Jag var där och kollade igår och det gick så himla bra, håller tummarna för att det går ännu bättre idag förstås.


NU ÄR DET JUL!




Jag önskar
alla en
GOD JUL!

Julklappsköp dan före dan

Varje år brukar jag handla julklappar dan före dan och samtidigt öva mig i tålamod. Jag har märkt att det faktiskt är lättare att fördra när folk kliver på en, inte ser en alls och går rätt på, eller det som är det stora hatiska (som jag och min syster Ann diskuterar ofta): det är när "folk" petar på dig för att få dig att flytta på dig utan att de säger något, om jag är förberedd mentalt.


Jag har övat i flera år och råkat ut för en hel del roliga saker. En klassiker är när någon tränger sig i den milslånga kön. Då brukar jag säga (med ett leende): "-Varsågod, gå före du. Jag har all tid i världen". Om någon annan protesterar brukar jag säga: Men, det är ju jul! Glöm för all del inte att le vänligt och nicka lite förnumstigt. Det är faktiskt skitkul att se alla tappade hakor, jag har mycket roligare och känner mig som en GOD människa i juletid!

Fjärde advent - hej vad det går!



Igår gjordes pepparkakshus, marsipangodis, kola, kolabräck m.m.. Jessie var mer aktiv än både Jonas och mormor. Mormor helt förståeligt, men Jonas....
Värsta snyggaste pepparkakshuset blev det som dessutom talar tyska!

Pepparkakor, julshoppning med Jessie och Ann

Pepparkakor bakades för fullt i Sumpan igår. Är det bara jag, eller räckte pepparkaksdegen längre förr? Jag tycker inte det blir lika många pepparkakor. Som jag minns det fyllde jag burk efter burk efter burk förr. Nu räcker det med två medelstora? Men både vintern och sommaren var ju mycket vintrigare och soligare förr också. Så det kanske bara är det gamla fenomenet som spökar.

Återstår knäck, kola, marsipangodis, pepparnötter, pepparkaksmuffins och vad mer? En liten jultårta kanske?

Det känns som lugna gatan! Jag upprepar: Varför i herrans namn har jag inte tagit ut några semesterdagar så här förut. Det rockar ju verkligen fett för fan!

Snart ska jag åka till Gamla stan och träffa Jessie och senare sluter Ann upp (nu är du med igen!). Då ska det julhandlas lite. Eftersom jag är ledig både 22:a och 23:e (hur har det kunnat bli så här bra egentligen?) så är det ingen ko på isen ännu. Jag kan softa och tänka efter före. Det känns helt underbart! Som en bal på slottet ungefär.

Julbak och allmänt mys

Igår bakade jag lussekatter och idag blir det pepparkakor för hela slanten (slanten? Vilken slant egentligen?) Det är ljuvligt att vara ledig, att jag inte tänkt på det här förut. Man hinner med en hel del på fyra lediga dagar.

Läser gör jag också förstås. Guernseys littertur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer är jag mittuppei. En upplyftande berättelse om en författare och hennes brevväxkling med bland annat detta sällskap efter Andra världskriget. Jag vill inte berätta mer om innehållet, men jag tycker om den. Sen ska jag ta itu med Förhäxad av Foucault av Patricia Duncker, den som Jessie snodde från mig när hon inte hade något att läsa.

Spelar julmusik gör jag också för stämningen skull. Fairytale of New York är min absoluta favvo. Kan höra den hur många gånger som helst. Jag gillar att lyssna till SPRAYdio.com/Jul2008 när jag sitter vid datorn. Vad gillar ni?

Lucia, Tredje advent och stallet


Idag är det trejde advent, och fortfarande ingen snö. Jag satt precis och läste igenom mina tidigare blogginlägg inför tidigare jular och känslan är precis densamma år efter år: VAR ÄR SNÖN OCH KYLAN!  Den här tiden på året längtar jag alltid tillbaka till Stjärnsund, Hedemora och kyla och snö. Vet inte om de har så mycket snö just nu, men den kommer!

Igår var det Lucia. Lucia är alltid härligt och i år var det alldeles speciellt. Först fick jag njuta av ett välbesökt och välsjungen Luciaföreställning på Sollentuna bibliotek kl 14. Det var klasserna 8 och 9 från VIttra i Sollentuna som en lördag (!) ställt upp och uppträdde för oss. Tomtefar, pepparkaksgubben, Lucia, tärnor och stjärngossar var alla med. En härlig stämning!

På kvällen var jag, mamma och Ann i Sundbybergs kyrka på Luciagudstjänst. Vocalensemblen Polyhymnia var där precis som förra året, och precis som förra året var det bedövande vackert. Åtta röster som fyllde hela kyrkan med härliga Luciasången, Gläns över sjö och strand och många många andra julsånger. Hoppas verkligen att det här kan bli en tradition och att de kommer tillbaka nästa år. Lucia i Sundbybergs kyrka har varit en tradition i vår familj i många år. Förr var det Centralskolan (Sundbybergsskolan) som stod för skönsången. Mellanstadiets kör med någon i sexan som valdes till Lucia och som fick gå mittengången fram. Jag kommer ihåg det som det var igår att vi först vi gå sidogångarna fram och ställa upp bredvid Sundbybergs manskör för att i sexan gå i mittengången bakom Lucian. Det var stort!

Idag på tredje advent ska vi (mamma och jag) åka med Jessie och Ann till stallet och jag ska julpynta till Wodka. Jag brukar göra det någon gång runt Lucia. Så det är dags! Han tittar lite misstänksamt på sina tomtar och annat som står i hans fönster. Maskoten Kanin, som alltid står i fönstret, får en tomteluva också.

Nu börjar det närma sig jul minsann!

Andra advent och julgrupperna står på bordet

Tre julgrupper med julstjärnor, enar, hyacinter och murgröna blev det. Några ensamma enar och julstjärnor fick vi med oss också. Mamma träffade väninnor och vi diskuterade det onödiga med att ombilda till bostadsrätter. Det var ju hyresgästföreningen som stod för kalaset (alltså vi medlemmar).  - Värna hyresrätten!

Denna Andra advent tänker jag annars tillbringa i sängen mest med trevliga böcker, stickning (lite tvättstuga emellanåt). Tänder väl nåt ljus också. Julstämningen vill inte riktigt infinna sig. Ska prova med att sätta på en julskiva, då kanske det känns bättre? Jag hoppas det.

Annars känner jag mig fortfarande mest som en vädligt liten människa som behöver en kram och tyckas om lite extra.


Lazy, världens sötaste adventskatt:

 








Julgrupper en lördag

Idag ska vi göra julgrupper hos vår lokala hyresgästförening.
Det ska bli härligt hoppas jag.

Annars känner jag mig som en liten liten ledsen en...
        

Ledsen, besviken men samtidigt tacksam

Ikväll känner jag mig ledsen, egentligen konstigt nog, eftersom jag idag tillsammans med  andra genomfört en superlyckad litterär lunch. Deltagarrekord! Just därför borde jag vara hög på adrenalin och tacksam för att det gick så bra. Men jag vet inte. Är det kanske bara jag som tycker att det här är viktigt och nödvändigt för att synas och göra oss nödvändiga och muta in en plats? Jag vet inte?

Det känns i alla fall konstigt i magen. Får mig att undra om det är värt allt jobb? Är det värt bråket som blev? Är det mitt fel? Förtjänar jag att man driver med att ha program? Är det värt att andra fick hoppa in och jobba så mycket? Förmodligen inte! Vi kanske verkligen inte rår med det här.

När jag mår så här dör en del av min naturliga entusiasm, min vilja att hitta på saker, min initiativförmåga och jag vill istället bara göra mitt jobb. Det är ju därför jag är där, eller? Jag  trivs ju bra med att göra det också - inte speciellt utmanande. Lugn och ro! Inte att förakta.

Fan, vad det här är svårt! Jag önskar att jag hade någon att rådfråga, någon som känner mig riktigt väl. Annsan, vad tror du egentligen? Tror du att jag skulle fixa att att lägga mig ner och luta mig tillbaka?

Läshörna på Bibblan

Imorgon öppnar vi (i en hörna av biblioteket) en inbjudande läshörna - en plats att njuta av en stunds läsning. Eller varför inte ta med sig ett boktips, lyssna på en ljudbok, eller bara koppla av en stund.

I hörnan finns en härlig läsfåtölj med fotpall, bokhyllor, mysiga mattor och en fin lampa. Böcker, ljudböcker, lästips, DNs boklördag, den nya "Vi läser" och mycket annat.

Min förhoppning som har hittat på det här är att våra användare ska sitta nån timme och sedan lämna över så att någon annan kan få njuta en stund. Jag hoppas inte att platsen ska ockuperas av studenter som sitter hela dagar. Min tanke är att det här ska vara en plats att läsa skönlitteratur på - en roman, novell, essä, lyrik, dramatik eller varför inte en serie. Jag tror att det kommer att bli ett populärt ställe. Jag håller tummarna för att det kommer bli som jag hoppas. 

Ooops kom på att jag glömt att köpa en gästbok (loggbok). Måste komma ihåg det imorgon.

Återkommer med bilder.


Det här är taklampan!

!

Jag borde kanske skriva nåt - men idag vill jag inte!

Fröken Rensjö

om läsning

RSS 2.0