Melankoliska rum av Karin Johannisson

Jag har läst ut Melankoliska rum av Karin Johannisson (Augustnominerad) och boken var så superintressant. Rekommenderas verkligen! Igår kväll var också Karin Johannisson och talade på "mitt" bibliotek i Sollentuna och det var också en fröjd. Över 100 personer var där och lyssnade till ett lysande föredrag om melankolin, historiskt och i vår tid. Hon gjorde många skönlitterära nedslag (även i boken) hos författare som Virginia Woolf, Sylvia Plath, Kafka, Goethe, Söderberg och många fler., vilkas böcker hon refererade till som återupplevd erfarenhet.

För att vara ett författarbesök på ett bibliotek var stolarna också fyllda av ovanligt många män som ville höra mer om Melankoliska rum.

Jag hoppas att hon vinner fackboksklassen och håller alla mina tummar!

Måste-/lustläsning

Jag har snöat in på Ulla Isaksson just nu. Anledningen är att jag ska vara samtalsledare på tisdagkväll då hennes författarskap står i centrum i Bibblans bokklubb i Sollentuna. Hon har länge fascinerat mig och min favoritbok är Klänningen som hon skrev på 50-talet. Det brukar inte vara den allra första man nämner när det pratas om/skrivs om Ulla Isaksson. Just nu är jag i slutfasen av Paradistorg (1973) som jag av någon konstig anledning helt hoppat över tidigare. Vilken tur att jag tog mig tid nu säger jag bara. En fantastisk bok med otaliga bottnar!

Ett dåligt samvete sticker upp sitt fula tryne mitt i Paradistorg och det är Henning Mankells Kinesen som jag ska ha läst till onsdag  nästa vecka då vi ska prata om den i min bokcirkel Aniara. Jag har inte hunnit öppna boken - kan man få lite fler timmar per dygn...!

Melankoliska rum av Karin Johannisson ligger annars högst upp i min "att-läsa-senast-igår-lista! Hon kommer till Sollentuna bibliotek den 20 oktober och jag vill hinna läsa den innan. Det ska bli så intressant. Ska ju presentera henne också.

Just nu känns det som om jag bara "måste-läser". Jag vill ju så gärna lustläsa också... såna där helt onödiga men helt uppslukande böcker bara för att man så gärna vill. Såna som alltid pockar på ens uppmärksamhet när höstmörkret sänker sig och tekoppen och filten ser sådär extra rätt ut.

Så vad ska jag då läsa mellan Melankoliska rum och Kvinnorummet?

Födelsedag, KM och förlamande trötthet

Min mamma fyller år idag - GRATTIS Siv!

Idag tävlar Jessica i Klubbmästerskapen (dressyr) på Lejondal
och vi håller förstås alla möjliga tummar för henne och Wodka.

Jag måste också försöka hinna med att köpa en tårta
och blomma till mamma så vi kan fira henne när hon kommer
ifrån sjukhuset, alternativt ta med oss när vi hälsar på henne.

Många frågetecken och mycket att göra.
Känner mig lite utmattad av allt.

Har börjat läsa Paradistorg av Ulla Isaksson för att förbereda
mig inför mitt "jobb" som moderator vid Ulla Isakssonskvällen
på Sollentuna bibliotek.

Insåg precis att jag också måste börja fundera ut och
förbereda vårens program och det känns
alltid lite förlamande när man befinner sig mitt uppe i
höstens program.

Men nu ska jag gå och duscha och försöka
njuta av dagen så gott det nu går...

Ha en härlig lördag!

Fröken Rensjö

om läsning

RSS 2.0