Njutbar läsning


Anne Brontë debuterade med Agnes Grey 1847. Först nu finns den i svensk översättning. För att hjälpa till att försörja familjen när den hamnar på obestånd tar Agnes anställning som guvernant, ett arbete som inte är av det allra lättaste slaget visar det sig. Bortskämda barn, ohövliga och fisförnäma "så kallat" bättre folk med tvivelaktig moral. Hon lider, men står ut för hon vill visa att hon är god människa med karaktär som inte ligger föräldrarna till last. När hon sedan träffar Mr Weston ljusnar tillvaron något...

En underbar roman med Jane Austen-vibbar.
Jag älskade att spatsera till och från kyrkan med Anges Grey och Mr Weston.
 

Besatt av Twilight

Nu är http://www.besattavtwilight.se/ igång och första träffen i Twilightklubben är den 8 maj kl 18.30. Jag har också fått en ny mejladress: [email protected] . Hur grymt är inte det på en skala?

För att kunna delta i Besatt-av-Twilight-klubbens träffar måste man vara från 14 år och medlem. Det går också bra att vara medlem utan att gå på träffarna förstås. Medlemskort ingår!  Lättaste sättet att bli medlem är att mejla till [email protected] .



Wow vilket väder!

Jag älskar att det är sol och varmt ute.  Jag kan knappt  tänka mig något härligare än att i detta solsken sitta i en skön stol och läsa en riktigt läsvärd bok. Just nu läser jag Agnes Grey av Anne Brontë. Till det yttre är det en roman som innehåller 1800-talets kläder, parasoller och sätt att vara. Viktorianskt! Förstås är romanen mer än så, men i det här solskenet är det så ljuvligt att tänka just på sånt. Tänk Jane Austen galleri av personer. Anne Brontës roman gavs ut 1847 och är översatt först nu till svenska (för första gången - fatta!)



Så ut och njut!

Tjuvarnas stad

Tjuvarnas stad av David Benioff

Halsbrytande komik blandat med ofattbar grymhet och en överlevnadsinstinkt som går utanpå allt. Handlingen utspelar sig i och utanför Leningrad vintern 1942. Jag är helt utmattad av kraften i historien om de två huvudpersonerna som av olika anledningar stöter ihop i fängelset Kresty.  Pojken och "plundrare" Lev och Kolja "desertör" från  Röda armén ställs inför ett ultimatum - hämta ett dussin ägg till generalens dotters bröllop eller bli avrättade...



Läs, läs läs!

Att skildra livet

Idag har jag tillbringat eftermiddagen på ABF-huset i Stockholm. Ett seminarium om litterära biografier, med bl a Johan Svedjedal, Carina Burman, Lisbeth Larsson, Åsa Moberg, Ingrid Elam. Min obetydliga beundran : Martina von Schwerin och den moderna läsarens födelse av Ingrid Elam blev jag jättenyfiken på. Den verkade riktigt intressant och finns på "mitt" bibliotek. Måste lånas och läsas omgående.

Det var verkligen spännande att få lyssna till hur levnadstecknarna tänker och ser på sin genre. Johan Svedjedal inledde och pratade bland mycket annat om biografin som konst - att den håller kvar konstnärligheten inom historieskrivandet. Andra rubriker var "Att skriva ett liv", "Författaren och samhället" och "Blickens betydelse. Hur närmar vi oss en författare" för att bara nämna några. Under senare år har det kommit många biografier om kända och mindre kända författare. Författare som togs upp idag var t.ex. Fredrika Bremer, Birger Sjöberg, Klara Johanson, Almqvist, Fröding, Flygaré-Carlén, Simone de Beauvoir, Majakovskij.

Jag kunde inte ha tillbringat tre och en halv timme på bättre sätt denna lördag. Det fick mig också att inse hur mycket jag saknar litteraturdiskussionerna, textanalyserna och fördjupandet i specifika ämnen. Tänk att få skriva en biografi över en författare jag är nyfiken på - Annalisa Forssberger till exempel. Undrar om man kan få ekonomiskt bidrag till det?Riksbankens jubileumsfond kanske? En önskedröm!  

Läste ut Tjuvarnas stad av David Benioff gjorde jag i morse. En riktigt, riktigt bra bok som berörde mig på djupet. Rekommenderas! Nu har jag satt tänderna i Agnes Grey av Anne Brontë och den verkar lovande.

Tyll, svett och frusna själar



Tyll, svett och frusna själar av Jurij Korotkov är en bok jag verkligen kan rekommendera. En inlevelserik skildring av ungdomars liv på en balettskola i Moskva. Författaren skriver själv att det som han skriver om finns i verkligheten och att han tillägnar boken "dessa balettens okända slavarbetare". Jag lider och hoppas tillsammans  med Lenka, Nina och de andra som drillas av lärare som Natalja Sergejevna.

Den stora frågan som boken ställer är om det finns plats för ett liv utanför dansen?
De ställs hela tiden inför detta omöjliga val: Dansa eller leva?

Den berörde mig starkt!

Annandag, tredjedag, fjärdedag...

Idag är det annandag påsk och det är så ljuvligt skönt att vara ledig... "och gå i solen, solen, solen. Det är så härligt att gå i solen, den värmer så". Gullan Bornemark som också sjöng "Du är så fin min kära lilla ponny, du är söt min kära lilla vän..." Nostalgi! Tankarna för mig till när Jessica var liten och vi sjöng Dagissången för full hals när vi gick till dagis på morgnarna. Eller det var snarare jag som stod för fullhals-sjungandet...

"Nu ska vi gå till dagis, tjolahopp, tjolahej, tjolahoppsansa" (fattar vilken melodi det är va?!).
Nu ska vi gå till dagis för det gör vi varje dag.
Det är inte illa där finns ju både Susanne och Gunilla
och en liten mormor är ju också bra att ha. (mormor jobbade på dagis)
Där finns alla vänner, ja, alla som jag känner.
Nu ska vi leva loppan.
Ja, det gör vi varje dag.... osv."

Sen var det något om Anna, Hanna och Ullis, lekar och grejer...

Men nu kom jag helt ifrån ämnet för dagen: Om det finns en Annandag, måste det ju också finnas en Tredjedag och fjärdedag och femtedag i all oändlighet att fira och vara ledig på också. Så varför bara nöja sig med en Annandag?

Funderar starkt på att ringa jobbet i morgon bitti och meddela att jag minsann är hemma och firar Tredjedag påsk och därför dyker upp en annan dag! (HIhi!) ;-D

Hoppas ni haft en lika härlig påsk som jag!



Påskafton vid Råstasjön

Vid en härlig promenad vid Råstasjön träffade jag bland annat på ett svanpar, blåsippor, skäggdopping och många andra sjöfåglar. Tyvärr hade jag inte så mycket batteri kvar, men det blev de här bilderna i alla fall.




Ett svanpar i Råstasjön. Så vackra och graciösa.


Blåsippan ute i backarna står
Niger och säger att nu är det vår...


Och utanför porten är det så här vackert!

Visst här det härligt med vår!


Glad Påsk!

Den sista skälvande timmen innan påskledigheten tar vid... Vad gör man då när man jobbar på bibliotek? Jo, kollar in om det finns några fler smaskiga böcker att lägga högst upp på sitt boktorn på sängbordet hemmavid. Hittade Den fjortonde bruden av Pierce (vampyrer och annat skoj!) och Agnes Grey av Anne Brontë. Nu är ju den stora ledigheten inte mer än 4 dagar lång, men...



Jag önskar alla en Läsvänlig och Glad Påsk!

Läckage i röret och en bra bok

Nja, egentligen var det väl en läcka i kärlet i ljumsken, men det är ihoptryckt nu efter MYCKET smärta. Jävlar vad ont det gjorde. Men nu är det över och jag har börjat jobba igen och rör mig lättare än innan känns det som i alla fall.


Jag har precis lagt ihop boken The Girl Who Could Fly av Victoria Forester. Den är klassad som ungdomsbok, men jag skulle vilja säga att det är en bok för de flesta åldrar om man är intresserad av att läsa ett mellanting mellan Lilla huset på prärien och X-men, som det står på omslaget. Jag vill inte avslöja mer av handlingen än att huvudpersonen är Piper, en liten flicka som upptäcker att hon kan flyga. Jag blir både rörd och skrämd när jag läser om vad människor kan vara kapabla till när de möter saker de inte förstår. Läsning rekommenderas absolut!



Jag ska försöka att hinna med att läsa en del idag. Tänker ta en promenad också, men avvaktar lite för just nu är det mulet och ser rätt kallt ut. Väntar in solen...

Fröken Rensjö

om läsning

RSS 2.0