Veckan som gick

Sista veckan på Parkteatern med Sofia Karlsson, Salong giraff och makalösa Robert Fux, Kungliga baletten. Dressyrtävling på Väsby ridklubb och en liten bild på Lazy.


Sofia Karlsson med sitt band - en magisk kväll i Vitabergen som vi aldrig ville skulle ta slut!


Robert Fux och Salong Giraff



Kungliga baletten




Katten Lazy


Vackra Jessica och stiliga Wodka


På framridningen

Lördag i stallet och söndag i Vitabergen

Bättre än så här blir det knappast. En härlig lördag i stallet hos Wodka
och Cullbergbaletten på söndagkvällen i Vitabergsparken.






Wodka, Jessica och Ann i nämnd ordning.


Cullbergbaletten i högform!

Den här veckan är det Parkteaterns sista vecka för i år. Salong Giraff, Sofia Karlsson och Kungliga baletten.
Vi hoppas och håller andan för fint väder.

Jag är kär i Bob Hansson

Heja världen show på Parkteatern igår kväll var så makalöst bra.
Det är dagen efter och jag har inte hämtat mig än.
Inte visste jag att Bob Hansson var så fantastisk.
Det var roligt, tankeväckande och oroande - allt på en gång och samtidigt.
Kristoffer Jonzon var också enormt bra och tillsammans var det  - ja, jag saknar ord.


Om ni nån gång får chansen att se Bob Hansson - missa det inte!

Syndafloden av Marita Jonsson

Ännu en gång har jag läst en bok jag tycker om fast jag inte förväntade mig det. Enda anledningen till att jag valde den här romanen just nu var att den är kort, bara drygt 200 sidor.  

"Han skrev ned sina noter, och i sitt inre hörde han obevekliga vibrerande strängar i hårresande harmonier och bultande, uppjagat, modulerande träblås och bleck."

I Syndafloden spelar musiken och Venedig en avgörande roll och huvudpersoner är Igor Stravinskij och en mycket speciell flicka. Han har återigen kommit till Venedig för att komponera, kanske för sista gången...

Jag har också bläddrat mig igenom Bläck, äntligen! kan jag skriva av Christina Sjöblad. Valda delar har jag läst mer noggrant och konstaterar att dagboken är en spännande genre. Det här är en bok jag kommer att komma tillbaka till fler gånger. 

Den 17 september är det dags för bokcirkel på jobbet igen och därför hög tid att börja läsa Dårens dotter av Mian Lodalen som jag är jättenyfiken på. 
Har någon läst? 

Kulturfestivalen och Rikard Wolff

Så här såg det ut när vi var på Kulturfestivalen, mamma och jag. Vi besökte bland annat Gatubiblioteket,och lyssnade på Gospel. Rikard Wolff på Parkteatern var magiskt!


Mamman vilar

Gatubibliotek med "Sticka in Stockholm"

Gospelkonsert - fullt ös!

Den fantastiska Rikard Wolff

En härlig lördag helt enkelt!


Hitta hem av Elisabeth Rynell - LÄS!


"Det finns portar i verkligheten.
Går man in genom en av de portarna
kommer man ut i en annan berättelse.
Hur många portar det finns, vet ingen.
En del säger sju,
en del säger oräkneliga."

Till min egen förvåning blev jag helt tagen av Hitta hem. När jag väl släppte in berättelserna om flickorna Hild och Mala så blev jag så berörd; av händelserna, och av den vackra språkdräkten mitt inne i allt det eländiga. Det är så poetiskt. Malas långa vandring till fots efter dråpet på pappan, från Stockholm till skogarna i Hälsingland, letande efter fränder, någon att höra till (reformationstidens Sverige). Hilds sökande efter sig själv och ett språk mitt i nittonhundratalets folkhemsbygge. Romanen sitter rent fysiskt i kroppen på mig.

Nu måste jag ju plocka fram Hohaj av samma författare som stått och samlat damm alldeles för länge i bokhyllan.

Vad ger jag mig så på efter en sån här upplevelse. Jo, något helt annat tänkte jag: Till försvar för kvinnans rättigheter av Mary Wollstonecraft inför min första träff med deltagarna i Klubb Q på Sollentuna bibliotek.

Vaskulär demens - konstigt att få veta

Märkligt egentligen att det var först när jag var med Pappa (och mamma) på minnesmottagningen på Jakobsbergs sjukhus för utvärdering av en grundligt genomförd minnesundersökning som jag riktigt fick veta vad det egentligen betyder för mig i framtiden att jag har kärlkramp.  Jag är ju naturligtvis oerhört tacksam för det, men samtidigt blev jag ordentligt skrämd.

Kärlkramp är ett förstadie till hjärtinfarkt!

Läkaren förklarade att kärlsjukdomen inte bara sitter kring hjärtat utan att det även proppar igen andra kärl, så också i hjärnan. Det är det som, om jag inte tar hand om mig nu i medelåldern, kan utmynna i vaskulär demens = blodkärlsdemens. se förklaring...

"Vaskulär demens (blodkärlsdemens)

Vaskulär demens är den näst vanligaste orsaken till demens och står för 25-30 procent av samtliga fall. Den kallas ofta blodkärlsdemens eftersom symtomen framkallas av skador och sjukliga förändringar i hjärnans blodkärl. "

Det här var förstås en fantastiskt härlig nyhet när det gäller min Pappa som fortfarande har, visade det sig i testerna en god logisk och analytisk funktion, lite sämre när det gäller den språkliga biten. Vi ska då underlätta för honom att inte föra för långa resonemang utan kortare och klarare. Kan vara nyttigt för oss alla. Han blir fort trött och behöver vila mycket. Vilket han kommer att tycka är en ynnest eftersom han mest ligger i sängen hela dagarna och trivs med det!

Så på det hela taget var stunden på sjukhuset en positiv upplevelse. De är fantastiska där på minnesmottagningen! 

Nu gäller det bara för mig att försöka stoppa utvecklingen, äta nyttigt, röra på mig och njuta av livet samtidigt. Går det? 
Hon skrämde skiten ur mig för att vara helt ärlig. Det har de inte lyckats med hjärtkliniken.

Livets gåtor Jane Austen av Vivi Edström

Vivi Edströms bok om Jane Austen och hennes författarskap är en riktig pärla! Verkligt intressant både för redan inbitna Austen-fans som jag och de som inte ännu förstått hennes storhet. Trots att jag älskar BBC-dramatiseringen av Stolthet och Fördom och Colin Firths tolkning av Mr Darcy så blir jag glad över att Edström tar sig tid att slå hål på myten om att romanerna framför allt skulle vara romantiska. Hennes romaner innehåller ju så mycket mycket mer. Teman som uppgörelser med överklassen, kvinnans situation i den patriarkala strukturen, pengar, familjen, den unga kvinnans identitet/utveckling, bara för att nämna några är så centrala i Jane Austens romaner.

Måste nu hitta A S Byatts roman Possession (De utsatta) som enligt Edström är en parafras på Northanger Abbey (en av mina favoriter).

En författare jag varit nyfiken på länge är Elisabeth Rynell så nu har jag bestämt mig för att läsa Hitta hem från 2009. Faller den mig i smaken så lägger jag Hohaj i högen på sängbordet också.

Jag tänker börja bläddra i Bläck, äntligen! kan jag skriva: en studie i kvinnors dagböcker från 1800-talet av Christina Sjöblad också. Ett av mina stora intressen är att läsa om kvinnors skrivande. Dagböcker är ju så spännande och så är de så viktiga för forskarna. Det blir annorlunda för de som tänker sig att studera oss i framtiden för det är väl knappast så många som skriver dagbok längre som man gjorde förr. Bloggar är vad man gör nu och i vilken utsträckning kommer de att sparas för framtiden?

Den tionde gåvan

Den Tionde Gåvan av Jane Johnson är en spännande roman på flera sätt. Inte den bästa bok jag läst, men absolut tillräckligt bra för att vara underhållande. "Ett historiskt äventyr, en magisk saga och en passionerad kärleksroman."

Julia som arbetar med brodyr får en oersättlig gåva av Michael när han vill avsluta deras långa kärleksrelation - en antik bok om 1600-talsbroderier. Boken tillhörde Catherine Anne Tregenna från Cornwall som skapat broderierna i boken och också skrivit dagboksanteckningar däri. Cat är en av många ortsbor som blir kidnappade av pirater från Nordafrika och säljs som slavar i Marocko. Julia följer Cat i spåren och hamnar själv i till slut i Marocko, och historien nystas upp...

Det jag gillar allra bäst med romanen är den sensualism som omger broderierna, arbetet med brodyren, silkestråden och de fantasifulla motiven.

Nu tar jag ett skutt från brodyr och Marocko till den engelska landsbygden och Jane Austen - Livets gåtor Jane Austen av Vivi Edström.



Fröken Rensjö

om läsning

RSS 2.0