"Vindens skugga"




Fan vilken bra bok det är alltså ...... alldeles alldeles underbar! I De bortglömda böckernas gravkammare i  Barcelona hittar Daniel Sempere boken Vindens skugga av den okände författaren Julian Carax och allt börjar och jag missar nästan att gå av bussen i Kista. Det brukar vara ett gott lästecken. Egentligen tvekar jag att berätta om den - vill ha den för mig själv, vill inte att den ska ta slut.

Jag började med att lyssna på den som ljudbok där Jonas Karlsson läser och jag ryser. Därför kan jag hela tiden även nu höra hans röst i huvudet när jag läser. Rätt häftigt faktiskt.

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón, finns i pocket.



Åter i Sumpan och "De skamlösa"

Nu är jag tillbaka i Sumpan och på jobbet i tre veckor framöver sen bär det av till Stjärnsund igen. Känns mycket märkligt måste jag säga, både att arbeta och att andas Stockholmsluft igen. Hjärnan börjar snurra lite mer och jag har börjat tänka på boken De skamlösa av Sisela Lindblom igen. Lite lösryckta tankar kommer här nedan:

Jag började det här läsäventyret med att läsa ett flertal artiklar skrivna av bland andra Ulrika Milles, Karin Eder Ekman och Anneli Jordahl m.fl. Jag blev helt begeistrad i det Karin Eder Ekman skrev om det kvinnliga begäret där "den så kallade manliga blicken blir alltmer urholkad" till exempel. Vilken spännande tanke att kvinnors begär inte längre skulle reflekteras i den manliga blicken utan fokuseras från kvinna till kvinna i jakten på kommersiell status istället. Alltså - konsumera eller inte konsumera? Är det kvinnan bättre än mannen? Måste kvinnan vara bättre än mannen? Sisela Lindbloms roman är ju det som gett upphov till denna livaktiga väskdebatt som tar upp om det är eller inte är moraliskt försvarbart att gå omkring med en handväska för 70 000 kronor.

Och med väskdebatten i färskt minne gav jag mig i kast med De skamlösa. Nu när jag läst färdigt vet jag inte riktigt, jag känner mig rätt förvirrad. Visst arbetar Natta och Tito på en damtidningsredaktion med konsumtion som huvudsyfte, och visst handlar det mycket om yta, hur man uppfattas av andra. Det finns en tydlig dikotomi mellan Tito som den rika självklara med perfekt "appearance" och Natta som medelklass, osäker med "konstiga" böjelser. Erik är underlig, underlig, och som man ute i pereferin. Men jag ser nog mer att boken är koncentrerad kring sex i många former och tankar än bara lyxkonsumtion. Visserligen kan en stor del av det sexuella som tas upp som prostitution, trafficking och porr ses som en slags lyxkonsumtion för köparna. Men inte för de som "säljer".

Varför, undrar jag då, har tidningarna kallat det just "väskdebatten"? Är det för att det är kvinnor som debatterar en kommersiellt kvinnokultur? Precis som baksidestexten berättar är De skamlösa en skrämmande realistisk skildring av gränslös självupptagenhet, kärlekens kommersialisering och sexlivets globalisering. Alltså så mycket mer än ett ifrågasättande av dyra handväskor. Debatten ställer kvinnors rättigheter att konsumera vad man vill mot moraliserandet; kvinnan som tärande, kvinnors konsumtionsdrömmar = äckliga, horiga.

Eller?!

Lästips

Mellan regn och sol läser jag just nu Sofi Oksanens Stalins kossor som handlar om Estland, Finland, hemskheter och roligheter. Bulimi och andra obsessions. Lite svår igenomtränglig i början när man väl kommit in vill man hålla sig kvar där trots allt hemskt som stöts och blöts. Tänk att älska ett land och skämmas för det samtidigt, tänk att frossa i ätande för att sen spy upp. Gråta vill man bara och hjälpa!

Imorgon är det allsång i Stjärnsund!

Sofia Karlsson i Stjärnsund

Det var magiskt att sitta i Smedjan i Stjärnsund och lyssna på den fantastiska Sofia Karlsson och hennes lika superhärliga band. Som om det inte räcker med att hon har en röst som är som gjord för visor hade hon de allra finaste röda träskor på sig. Finns ni i närheten där Sofia Karlsson har konsert så boka in er. Ni kommer absolut inte att ångra er.  Köpte hennes nya skiva också och fick den signerad. Helt sjukt bra bara!

Nu ser jag fram emot Familjeallsång med Fredrik Swahn och Babsan den 12 juli kl 19 i samma Smedja.

Go Stjärnsund igen!

I Stjärnsund blommar kulturen

Nu så här i sommartid befinner jag mig i lummiga Stjärnsund utanför Hedemora i södra Dalarna och här är det fantastiskt just på sommaren vad gäller kultur. Igår kväll såg vi teater på stora Herrgården som var helt galen och så roligt det bara kan bli när det är Dario Fo som står för texten. "Jesus första mirakel" är titeln på underverket och monologen drivs av skådespelaren Tobias Aspelin. 33 roller spelar han och allt med lika stor bravur. Fan vad kul det var. Humor med svarta djupa undertoner när det är som allra bäst.

Som jag brukar skriva om sommaren - har ni vägarna förbi besök Stjärnsunds olika delights. Annalisa Forssberger, Café Gabriel Stierncrona, maknad på lördagar, loppis, kryddbod, minigolf och massor av annat härligt.

Ikväll blir det konsert med Sofia Karlsson i Smedjan. När jag sitter här i kiosken i Stjärnsund får jag veta att det är 400 biljetter sålda till varje föreställning. Snacka om folk! Gäller att man är i väldigt väldigt god tid så man får sitta på en bra plats.

Go Stjärnsund!

Fröken Rensjö

om läsning

RSS 2.0