Att skildra livet

Idag har jag tillbringat eftermiddagen på ABF-huset i Stockholm. Ett seminarium om litterära biografier, med bl a Johan Svedjedal, Carina Burman, Lisbeth Larsson, Åsa Moberg, Ingrid Elam. Min obetydliga beundran : Martina von Schwerin och den moderna läsarens födelse av Ingrid Elam blev jag jättenyfiken på. Den verkade riktigt intressant och finns på "mitt" bibliotek. Måste lånas och läsas omgående.

Det var verkligen spännande att få lyssna till hur levnadstecknarna tänker och ser på sin genre. Johan Svedjedal inledde och pratade bland mycket annat om biografin som konst - att den håller kvar konstnärligheten inom historieskrivandet. Andra rubriker var "Att skriva ett liv", "Författaren och samhället" och "Blickens betydelse. Hur närmar vi oss en författare" för att bara nämna några. Under senare år har det kommit många biografier om kända och mindre kända författare. Författare som togs upp idag var t.ex. Fredrika Bremer, Birger Sjöberg, Klara Johanson, Almqvist, Fröding, Flygaré-Carlén, Simone de Beauvoir, Majakovskij.

Jag kunde inte ha tillbringat tre och en halv timme på bättre sätt denna lördag. Det fick mig också att inse hur mycket jag saknar litteraturdiskussionerna, textanalyserna och fördjupandet i specifika ämnen. Tänk att få skriva en biografi över en författare jag är nyfiken på - Annalisa Forssberger till exempel. Undrar om man kan få ekonomiskt bidrag till det?Riksbankens jubileumsfond kanske? En önskedröm!  

Läste ut Tjuvarnas stad av David Benioff gjorde jag i morse. En riktigt, riktigt bra bok som berörde mig på djupet. Rekommenderas! Nu har jag satt tänderna i Agnes Grey av Anne Brontë och den verkar lovande.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Fröken Rensjö

om läsning

RSS 2.0